Als je ervoor kiest om je vloer te isoleren met vloerisolatieplaten, dan kun je kiezen uit verschillende soorten materialen. Isoleren met vloerisolatieplaten heeft een groot aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. De prijs hangt grotendeels af van het materiaal dat je kiest, de grootte van je vloer en of je de vloer zelf legt of laat leggen door een erkend vakman. Benieuwd naar meer? Lees meteen verder.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Vloerisolatieplaten: Welke soorten isolatiemateriaal bestaan er?
Er bestaan héél wat soorten isolatieplaten. Denk hierbij aan Glaswol, EPS Isolatieplaten, XPS Isolatieplaten, PUR Isolatieplaten, Schapenwol, Vlasvezel en Steenwol. Maar niet al deze isolatiematerialen zijn geschikt voor vloerisolatie.
Vloerisolatieplaten die geschikt zijn voor vloerisolatie zijn:
- PUR Vloerisolatieplaten
- Gespoten PUR Vloerisolatie (niet meteen een plaat)
Laat mij ze even verder toelichten…
1. PUR Vloerisolatieplaten
Omdat deze een enorme draagkracht hebben zijn deze enorm goed geschikt voor het isoleren van vloeren. Ook voor het isoleren van de zoldervloer is dit de beste keuze die je kunt maken.
De isolatiewaarde ligt enorm hoog, en daarom is dit echt wel de beste keuze wanneer je gebruik wil maken van vloerisolatieplaten.
Meer over PUR Isolatieplaten.
2. Gespoten PUR Vloerisolatie
Het basismateriaal is hetzelfde: PUR. Enkel de vorm is anders. Hier gaat het niet over een isolatieplaat, maar over schuimisolatie die op je vloer en rond de leidingen gespoten wordt. Omdat het hier over spuitisolatie gaat, kan alles naadloos geïsoleerd en afgewerkt worden.
Dit gaat erg snel en de droogtijd is amper 24 uur. Zo kun je je vloer in één dag isoleren en de dag erna je vloer reeds verder aanleggen. Daardoor liggen de arbeidskosten een pak lager.
De isolatiewaarde ligt iets lager dan de gewone PUR Vloerisolatieplaten en je kunt het niet zelf aanbrengen. Desondanks is dit zeker een te overwegen mogelijkheid. Om te weten of je nu voor de spuitisolatie of de vloerisolatieplaten moet kiezen is het raadzaam even mijn advies in te roepen. Vul daarvoor het formulier onderaan deze pagina even in.
Meer over gespoten PUR Vloerisolatie.
Vloerisolatieplaten: Voordelen & Nadelen
Uiteraard hebben vloerisolatieplaten enkele voordelen, maar evengoed enkele belangrijke aandachtspunten (nadelen). Dewelke deze zijn licht ik toch kort even toe. Zo kun je een correcte keuze maken.
Voordelen van Vloerisolatieplaten
Als je kiest voor vloerisolatieplaten dan kun je profiteren van een aantal belangrijke voordelen.
Vloerisolatieplaten zijn vochtbestendig en hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor je nooit meer koude voeten hebt in je huis. Dit komt doordat de platen ervoor zorgen dat de kou niet meer via je vloer tot in je woning kan doordringen.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Nadelen van Vloerisolatieplaten
Er zijn ook nadelen te noemen als je kiest voor vloerisolatieplaten. Je kunt te maken krijgen met kieren tussen de verschillende platen, waardoor warmte verloren kan gaan en je niet geniet van een optimaal rendement. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld PUR Spuitisolatie als isolatiemateriaal dan heb je dit nadeel niet.
Daarnaast is het vaak lastig om de hoeken en open ruimtes bij leidingen of verwarmingsbuizen goed op te vullen met vloerisolatieplaten. Ook hier is een materiaal als PUR Spuitisolatie beter geschikt voor, maar het blijft een lastig probleem om goed op te lossen.
Tenslotte kost het aanleggen van vloerisolatieplaten relatief veel tijd en je kunt het materiaal alleen gebruiken als je voldoende ruimte onder je vloer hebt. Heb je te weinig ruimte dan is een ander materiaal wellicht een betere keuze om je vloer te isoleren.
Zelf aanleggen
Je kunt vloerisolatieplaten zelf aanleggen, het is redelijk eenvoudig om te doen en je hebt er niet veel gereedschap voor nodig. Als je toch liever de hulp van een vakman inroept dan kan dat natuurlijk ook.
De prijs ligt iets hoger, maar weet ook meteen dat het goed gebeurt en dat je een optimaal rendement uit je vloerisolatieplaten haalt. En wanneer je dit door een vakman laat doen heb je ook nog recht op een vloerisolatie premie.
Vloerisolatieplaten per soort vloer
1. Houten vloer
Als je een houten vloer hebt dan zal deze gemakkelijker koud aanvoelen dan bijvoorbeeld een vloer van tapijt of zeil. De kou trekt namelijk door de kieren in de vloer van beneden naar boven. Als je de vloer isoleert met vloerisolatieplaten, dan kun je dit probleem oplossen.
Als je je houten vloer gaat isoleren met vloerisolatieplaten dan moet je ervoor zorgen dat dit goed gebeurt. Bij een verkeerde manier van isoleren kan het hout namelijk gaat rotten en dat levert dus een probleem op. Als het hout voldoende kan ademen, heb je dit probleem niet en krijg je ook geen last van vochtproblemen of schimmelvorming.
2. Betonnen vloer
Er zijn drie manieren waarop je vloerisolatieplaten kunt aanbrengen als je een betonnen vloer hebt:
- Je kunt platen aanleggen onder een bestaande betonvloer met kruipruimte
- Of je kunt platen aanleggen bij een nieuwe betonvloer
- Of je kunt platen aanleggen op een bestaande betonvloer
Door je betonvloer te isoleren met platen zal hij warmer aanvoelen en zullen je energiekosten verminderen. Je zult ook minder last hebben van tocht en je voorkomt er vochtproblemen en schimmelvorming mee. Je moet er wel voor zorgen dat je vloer goed geventileerd wordt.
Vloerverwarming
Als je vloerverwarming hebt dan kun je je vloer ook isoleren met vloerisolatieplaten. Het aanbrengen van isolatie bij vloerverwarming is zinvol, want je kunt daarmee op je energierekening besparen doordat je niet meer onnodig warmte verliest door de vloer.
Eigenlijk is isolatie bij een vloer met vloerverwarming nog belangrijker dan bij een vloer zonder verwarming, omdat er meer warmte in de vloer aanwezig is door de verwarming en je dus ook meer warmte kunt verliezen.
Geluidsisolatie
Vloerisolatieplaten kunnen ook goed werken als je last hebt van geluid uit aangrenzende woningen, het appartement onder je of van buiten. Je kunt door het aanbrengen van geluidsisolatie voor de vloer ook voorkomen dat je geluidsoverlast veroorzaakt bij anderen. Ze hebben namelijk naast een isolerende werking ook een geluiddempende werking.
Vloerisolatieplaten Prijs
De prijs van vloerisolatieplaten zal afhangen van de wensen die je hebt en de grootte van het te isoleren oppervlakte. De dikte en materiaalsoort zijn bepalend voor de hoogte van de prijs.
Je kunt rekenen op een bedrag van twintig tot dertig euro per vierkante meter.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Advies
Voor advies over vloerisolatieplaten kun je terecht bij een isolatiespecialist, die je alles kan vertellen over de verschillende materialen en de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kan een specialist je informeren over de prijs en eventuele financiële regelingen.
Offertes aanvragen
Als je de vloerisolatieplaten wil laten aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf, dan doe je er verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen. Zo kun je de prijzen met elkaar vergelijken en kiezen voor het bedrijf waarbij je het voordeligst uit bent. Let er wel op dat je voor een bedrijf gaat dat ook kwaliteit belangrijk vindt om een optimaal rendement te behalen uit je isolatie.
Benieuwd naar een richtprijs voor isolatie? Of wens je dat een isolatiespecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 4 isolatiebedrijven in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!