Een koudebrug is een onderbreking van de isolatie van de woning waardoor er meer warmte naar buiten ontsnapt dan bij de constructiedelen die wel (goed) geïsoleerd zijn. In de zomer vormen deze hiaten juist een warmtebrug en komt er meer warmte de woning in dan gewenst. Een dergelijk lek dat ook wel een thermische brug wordt genoemd, heeft negatieve gevolgen voor je woning en voor je wooncomfort.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat is een koudebrug?
De isolatie van de woning zorgt ervoor dat het binnenklimaat anders is dan het buitenklimaat. Wanneer er warmte wordt verloren in delen van geïsoleerde ruimtes doordat de isolatie onderbroken wordt, spreken we van een koudebrug.
Hoe ontstaat een koudebrug?
Er zijn verschillende oorzaken voor een koudebrug. Zo kan het zijn dat het isolatiemateriaal slecht op elkaar aansluit, niet overal even dik is aangebracht of dat het isolatiewerk niet vakkundig is toegepast. Daarnaast kan er ook warmte verloren op de plaatsen waar een muur overgaat in de vloer en de isolatie niet is doorgetrokken.
Dit zie je ook bij de overgangen van de muur naar het dak, van de muur naar een andere muur of bijvoorbeeld van een muur naar een kozijn.
De meest voorkomende koudebruggen
De meest voorkomende koudebruggo situeren zich ergens tussen:
- Muur – Vloer
- Muur – Dak
- Muur – Muur
- Muur – Kozijn
- Muur – Zonwering
- Muur – Fundering balkon
- Kieren of gaten in het isolatiemateriaal
- Ongelijk aangebracht isolatiemateriaal
- Slecht sluitende deuren en ramen
Wat is het gevolg van een koudebrug?
Door koudebruggen moet je niet alleen meer stoken dan noodzakelijk, het kan ook gevolgen hebben voor je wooncomfort en voor de woning. Je hebt bij een koudebrug namelijk meer kans op vochtproblemen en schimmels. Dat komt door de condensatie van de binnenlucht op de plek(ken) in huis waar een koudebrug zit.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Hoe kan je een koudebrug herkennen?
Een koudebrug kun je soms makkelijk herkennen door het temperatuursverschil van de verschillende onderdelen met de hand te bepalen. Als een constructieonderdeel kouder voelt dan de rest, dan zit er op die plek waarschijnlijk een koudebrug. Schimmelvorming op bepaalde plekken is ook een goede indicator van een koudebrug.
De beste manier om een koudebrug te detecteren is uiteraard door middel van een thermografie waarbij plekken met warmteverlies duidelijk blauw oplichten.
Wat kan je doen tegen een koudebrug?
Koudebruggen kunnen tijdens het ontwerp van een woning voorkomen worden. Vaak wordt de woning echter pas in een later stadium geïsoleerd en kunnen er onverhoopt koudebruggen ontstaan. Het is hoe dan ook verstandig om een koudebrug aan te pakken.
Dit doe je het best door het constructiedeel opnieuw te isoleren waarbij je rekening houdt met de verschillende overgangen, kieren en gaten. Zorg er ook voor dat het isolatiemateriaal op geen enkele wijze wordt onderbroken of doorboord. PUR Schuimisolatie is hier bijvoorbeeld een heel interessante oplossing.
Koudebruggen: Samengevat
Koudebruggen zijn slecht voor de woning en kunnen het rendement van je isolatie sterk negatief beïnvloeden. Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je betrokken bent bij het ontwerp en de constructie van je nieuwbouwwoning, let er dan op dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het voorkomen van koudebruggen.
Heb je een bestaande woning en heb je last van een koudebrug? Laat deze dan zo spoedig mogelijk door een vakman verhelpen. Meestal is het opnieuw isoleren de beste manier om een koudebrug te verwijderen. Qua prijs zal dit overigens goed meevallen.
Benieuwd naar de prijs voor het oplossen van een koudebrug? Ontvang meteen een vrijblijvende offerte door onderstaand formulier in te vullen.