XPS isolatieplaten zijn veelzijdig toepasbaar bij het isoleren van je woning. De waterafstotende eigenschappen van het isolatiemateriaal maken het uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de kelder.
XPS isolatieplaten zijn daarnaast ook zeer drukvast, een eigenschap die dit isolatiemateriaal goed toepasbaar maakt voor de vloer. Ben je benieuwd of XPS isolatieplaten geschikt zijn voor jouw isolatieproject? Hieronder lees je alles over de toepasbaarheid, de voor- en nadelen en de prijs van XPS platen.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat zijn XPS isolatieplaten?
XPS is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit een restproduct van aardolie. Door middel van drijfgas uit een sproeikop wordt styreen omgezet in geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Hierdoor ontstaat er een substantie van hardschuim dat in de vorm van isolatieplaten verkocht wordt.
De XPS isolatieplaten bestaan door het productieproces uit afgesloten cellen die lucht vasthouden. Het vasthouden van lucht is een goede isolatiemethode die zorgt voor het vasthouden van warmte in het huis. Daarmee gaat het wooncomfort omhoog en de energierekening omlaag.
In welke vorm wordt XPS verkocht?
XPS wordt verkocht in de vorm van isolatieplaten. De meeste XPS isolatieplaten kennen een tand- en groefsysteem waardoor deze eenvoudig te bevestigen zijn. Door middel van dit systeem wordt er ook een naadloze isolatie gecreëerd die zorgt voor het optimaal vasthouden van de warmte. XPS isolatieplaten zijn in verschillende types en in verschillende kleurschakeringen verkrijgbaar.
Waar worden XPS isolatieplaten voor gebruikt?
De waterafstotende eigenschappen van XPS isolatieplaten maken deze zeer geschikt voor ruimtes met veel vocht. Denk aan kruipruimtes en kelders. Het materiaal is hard en kent een hoge drukkracht, waardoor je het ook goed kunt gebruiken voor het isoleren van de vloer. Er is echter ook geen enkele reden om niet te kiezen voor XPS isolatieplaten voor het isoleren van muren, spouwmuren en daken. Kortom: XPS is een veelzijdig isolatiemateriaal.
Er is slechts één plek waar je het niet kunt gebruiken: op platte daken waarbij het materiaal wordt blootgesteld aan de zon. Onder invloed van hoge temperaturen verliezen de XPS isolatieplaten hun vorm. Dit heeft ook invloed op de isolatiewaarde van de isolatieplaten.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Voordelen van XPS isolatieplaten
Het grote voordeel van XPS isolatieplaten is de diverse toepasbaarheid. Je kunt deze isolatieplaten voor vrijwel elke isolatieklus gebruiken. Dit komt door de goede producteigenschappen van het materiaal. Zo zijn XPS isolatieplaten waterafstotend en bieden zij geen voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en ongedierte.
De ruime toepassingsmogelijkheden zijn daarnaast te danken aan het feit dat deze isolatieplaten drukvast zijn. Dat maakt ze ook toepasbaar voor dakisolatie en vloerisolatie. Deze isolatieplaten zijn ook zeer gebruiksvriendelijk, zowel voor de professional als voor de doe-het-zelver.
De voordelen van XPS isolatieplaten:
- Breed toepasbaar
- Waterafstotend
- Geen schimmels, bacteriën en ongedierte
- Drukvast
- Goede vochtbestendigheid
- Licht van gewicht
- Hoge diffusieweerstand/dampdoorlatendheid: 150-300
- Sterke isolatie waarde (Lambda): 0,032 – 0,035 W/mK
Nadelen van XPS isolatieplaten
Het proces om XPS isolatieplaten te maken is zeer belastend voor het milieu. Het is daarmee niet milieuvriendelijk te noemen, daarvoor bekijk je beter andere ecologische isolatiematerialen. Bovendien zijn XPS isolatieplaten niet brandwerend. Deze isolatieplaten zullen bij een brand eenvoudig vlam vatten en zijn dus niet brandveilig. De schadelijke stoffen die bij een dergelijke brand vrijkomen zijn niet goed voor de gezondheid van de mens en voor het milieu, maar bijvoorbeeld wel minder schadelijk dan de gifstoffen in PUR.
De nadelen van XPS isolatieplaten:
- Brandbaar (rook is minder schadelijk dan bij PUR)
- Niet milieuvriendelijk
- Niet goedkoop
XPS isolatieplaten: Prijs
XPS isolatieplaten kosten gemiddeld 12 tot 16 euro per vierkante meter. Qua prijsklasse behoren deze isolatieplaten dus tot de middenmoot.
De exacte prijs is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de dikte van het product. Informeer je goed over deze eigenschappen voordat je tot aanschaf over gaat. Deze aspecten zijn immers van invloed op de isolatiewaarde van de isolatieplaten.
Bij het begroten van de kosten van een woningisolatie, komt meer kijken dan materiaalkosten alleen. Je kunt de kosten geheel of gedeeltelijk terugkrijgen door gebruik te maken van een isolatiepremie. Deze subsidie voor het isoleren van je woning is geïntroduceerd ter stimulering van de woningisolatie.
Woningisolatie is immers niet alleen goed voor jouw wooncomfort en voor jouw portemonnee. Woningisolatie draagt ook bij aan een gezond milieu en een duurzame woonomgeving.
Conclusie
Vanwege de brede toepasbaarheid zijn XPS isolatieplaten bijzonder populair. Ze zijn waterafstotend en drukvast waardoor ze geschikt zijn voor het isoleren van de kruipruimte, de vloer, de kelder, de wanden, de spouwmuren en het dak.
Vocht, schimmels, bacteriën en ongedierte maken bij XPS isolatieplaten geen enkele kans. Deze isolatieplaten mogen alleen niet direct aan zonlicht blootgesteld worden, omdat dit de kwaliteit vermindert.
Qua prijs behoort dit isolatiemateriaal tot de middenmoot, maar daar krijg je zoals gezegd veel kwaliteit voor terug.