Iedereen kent de EPS isolatieplaten, maar de meeste mensen noemen het gewoon piepschuim. Vanwege zijn lage prijs en gebruiksgemak is het een populair materiaal voor het isoleren van de woning. EPS isolatieplaten zijn geschikt voor diverse isolatieklussen waarmee je de woning duurzamer maakt. In dit artikel vertel ik je graag meer daarover, samen met de voordelen en de prijs voor EPS.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat zijn EPS isolatieplaten?
EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, de kunststof waar deze isolatieplaten van gemaakt worden. De platen worden vervaardigd door verhitting van polystreen korrels. De korrels zetten uit (expanderen) en plakken door het proces van verhitting en afkoeling aan elkaar vast.
EPS isolatieplaten bestaan daardoor naast polystreen voornamelijk uit lucht. Doordat de lucht gevangen is in de EPS isolatieplaat, fungeren deze platen uitstekend als isolatiemateriaal. Hoe dikker de plaat, des te meer lucht er wordt vastgehouden en des te hoger de isolatiewaarde.
In welke vormen wordt EPS verkocht?
EPS wordt verkocht in de vorm van isolatieplaten (tempex) en korrels of parels. De EPS parels of korrels zijn zeer geschikt om spouwmuren of kruipruimtes te isoleren. De isolatieplaten zijn uitermate geschikt voor het isoleren van grote oppervlakken zoals vloeren. Je kunt ze kopen met of zonder groef. De isolatieplaten met groef zijn heel makkelijk te bevestigen en daardoor zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien garanderen deze isolatieplaten een naadloze afwerking.
Waar worden EPS isolatieplaten voor gebruikt?
EPS isolatieplaten zijn geschikt voor verschillende isolatieklussen. Ze zijn ideaal voor het isoleren van de vloer en de spouwmuren, maar ze zijn ook zeker inzetbaar voor de isolatie van het dak. EPS platen nemen geen vocht op waardoor het materiaal ook prima in vochtige ruimtes gebruikt kan worden. Dit maakt ze veelzijdig toepasbaar. De EPS isolatieplaat is alleen minder geschikt voor plaatsen die meer flexibiliteit van het isolatiemateriaal vergen. Op dergelijke plekken kan beter voor een flexibele isolatieplaat gekozen worden.
Voordelen van EPS isolatieplaten
De voornaamste reden om voor EPS isolatiemateriaal te kiezen is de prijs. Het is relatief goedkoop isolatiemateriaal met een voor de prijs goede isolatiewaarde. Bovendien neemt EPS geen vocht op waardoor het ook geschikt is voor vochtige ruimtes. Je kunt EPS isolatieplaten in kelders en kruipruimtes gebruiken zonder dat er schimmels in het materiaal ontstaan. De isolatieplaten zijn ook drukvast en makkelijk te bewerken. Tot slot is het materiaal brandveilig. Al deze eigenschappen maken EPS isolatieplaten veelzijdig toepasbaar.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
De voordelen van EPS isolatieplaten zijn:
- Goedkoper dan andere isolatiematerialen
- Gebruiksvriendelijk
- Goede isolatiewaarde
- Waterafstotend en daardoor niet gevoelig voor schimmels
- Brandveilig
- Drukvast
- Breed toepasbaar (dakisolatie, spouwmuur, …)
Nadelen van EPS isolatieplaten
Het grootste nadeel van EPS isolatieplaten is dat ze vrij dik zijn en daardoor veel ruimte innemen wat ten koste kan gaan van je leefruimte. Daarnaast kan het voordeel van de drukvastheid van het materiaal in je nadeel zijn bij de toepassing. Het materiaal is niet flexibel genoeg voor alle isolatieklussen. Tot slot is het vervaardigen van EPS isolatiemateriaal een proces dat niet goed is voor het milieu. Het materiaal zelf is echter eenvoudig te recyclen.
De nadelen van EPS zijn:
- Dikke isolatieplaten
- Niet flexibel toepasbaar
- Belastend voor het milieu
EPS isolatieplaten: Prijs
Het grote voordeel van EPS isolatieplaten is de prijs. Zeker wanneer je de woning in een keer wilt isoleren en veel materiaal nodig hebt, of als je gebonden bent aan een laag budget zijn EPS isolatieplaten een goede keuze.
De prijs voor EPS isolatieplaten van 10 cm dik bedraagt gemiddeld 10 euro per vierkante meter. De prijs is onder andere afhankelijk van de dikte van de plaat. Hoe dikker de plaat des te hoger de prijs. Maar des te lager je energierekening voortaan zal zijn.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er isolatiepremies beschikbaar zijn voor het isoleren van je woning. Afhankelijk van wat je wenst te isoleren kan dit best hoog oplopen. Wie meerdere energiebesparende maatregelen laat uitvoeren ontvangt daarbovenop nog eens een totaalrenovatiebonus van de Vlaamse Overheid.
Conclusie
EPS isolatieplaten worden veel gebruikt bij het isoleren van de woning. De platen zijn relatief goedkoop en leveren een goede isolatiewaarde voor langere tijd. De isolatieplaten bestaan uit polystyreen, maar voornamelijk uit lucht en gevangen lucht isoleert de woning uitstekend zodat er geen warmte verloren gaat. Het binnenhouden van de warmte zorgt voor een lagere energierekening en een verhoging van het wooncomfort.
De eigenschappen van EPS isolatieplaten maken deze geschikt voor het isoleren van de muren, de vloer en het dak. Het materiaal is brandveilig en waterafstotend waardoor het veelzijdig toepasbaar is.