Hennep isolatie is een natuurlijk isolatiemateriaal. Het is niet alleen zeer milieuvriendelijk, maar het draagt ook bij aan een gezond leefklimaat in huis. Bovendien heeft het materiaal een zeer goede thermische en akoestisch isolerende werking.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Hoe wordt hennep isolatiemateriaal gemaakt?
Hennepplanten hebben sterke, houtachtige vezels. De planten groeien snel, in 100 dagen bereiken ze een hoogte van wel 4 meter. Bovendien hebben de planten geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig. Hennepplanten zuiveren de lucht, want ze nemen veel CO2 op. Dat maakt hennep een extra milieuvriendelijk materiaal.
Na het oogsten worden de hennepvezels verwerkt tot isolatieplaten of rollen. De korte vezels worden vaak voorzien van extra steunvezels, voor meer stevigheid. Soms wordt hiervoor polyester gebruikt, of natuurlijke materialen zoals zetmeel of maïsmeel.
De rollen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 3 tot 8cm. Platen worden in diktes van 3 tot 19 cm geleverd. Soms kan het nodig zijn om meerdere lagen te gebruiken, om de gewenste dikte te bereiken.
Belangrijkste eigenschappen van Hennep
Hennep isoleert zeer goed, zowel voor warmte als geluid.
Daarnaast is ook de sterke vochtregulerende werking belangrijk. Het materiaal kan veel vocht opnemen, zonder zijn isolerende werking te verliezen. Doordat het vocht daarna weer langzaam aan de omgeving wordt af gegeven, blijft de luchtvochtigheid in huis aangenaam constant.
Doordat het materiaal vocht opneemt, is het niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals een badkamer. Als hier toch voor dit isolatiemateriaal gekozen wordt, moet er een dampscherm worden aangebracht.
Hennep is van nature brandbaar, maar wordt daarom vaak bewerkt met brandvertragende middelen. Verder is het bestand tegen schimmels. Het materiaal is stug en heeft een stijve structuur. Door zijn structuur sluiten de platen goed aan en ontstaan er geen koudebruggen.
Voordelen van hennep isolatie
- Het materiaal is zeer milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord
- 100% natuurlijk, niet schadelijk en giftig
- Gunstig effect op het leefklimaat in de woning door vochtregulerende eigenschap
- Geen dampscherm nodig
- Zowel uitstekende thermische isolatie als geluidsisolatie
Nadelen van hennep isolatie
- Het materiaal is niet geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes
- Het stugge materiaal is lastig te bewerken, er is speciaal gereedschap voor nodig om het op maat te snijden of zagen
- Hoewel het veilig is, is dit materiaal tamelijk brandbaar, het heeft brandklasse E op een schaal van A t/m F, waarbij A niet brandbaar is en F zeer brandbaar
Toepassing van hennep isolatie
Hennep wordt gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en binnenmuren van de woning. Er wordt vaak bewust gekozen voor dit materiaal als er ecologisch verantwoord en duurzaam gebouwd wordt.
Om de isolatielaag te plaatsen, wordt er in veel gevallen eerst een frame van dunne latjes gemaakt, zodat het materiaal niet kan uitzakken. Soms worden er meerdere lagen over elkaar gelegd om aan de gewenste dikte en mate van isolatie te voldoen. Een laag van 15 cm heeft een zeer goede isolerende werking. Hoe dik de laag moet zijn, hangt echter ook van de locatie en het doel van de isolatie af.
Hennep isolatie: Prijs
De prijs voor het isoleren met hennep hangt af van de dikte van het materiaal. Over het algemeen is dit materiaal iets duurder in aanschaf. Glaswol of steenwol zijn goedkoper en worden daarom vaker gebruikt, vooral als het om het isoleren van grote oppervlaktes gaat.
Hoewel het een iets duurder isolatiemateriaal is, is het wel een duurzaam materiaal. Een investering die zich loont, want het is niet alleen zeer een milieuvriendelijk en natuurlijk materiaal, maar het isoleert zeer goed en gaat bovendien lang mee.
De gemiddelde prijs voor hennep isolatie bedraagt €16 per m².
Vergelijken loont
De prijzen verschillen nog al per vakman. Daarom is het belangrijk meerdere vakmannen in je eigen regio met elkaar te vergelijken. Dat kan meteen vrijblijvend via onderstaand formulier.