Cellenglas isolatie of cellulair glas isolatie wordt verkocht onder de naam foamglas en wordt ook wel schuimglas genoemd. Het is een hardschuim isolatiemateriaal, met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is zeer geschikt voor vochtige ruimtes, maar wordt ook vaak gebruikt voor platte daken en gevels.
In dit artikel beschrijf ik de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs voor cellenglas isolatie.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Hoe wordt cellenglas gemaakt?
Foamglas wordt gemaakt van gerecycled glas. Daar worden kwartszand en veldspaat aan toegevoegd en het wordt in een oven gesmolten bij een temperatuur van 1250°C. Door het toevoegen van koolstof gaat het glasmengsel schuimen en ontstaat schuimglas. Het opschuimen zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal zijn gesloten cellenstructuur krijgt.
Cellenglas is verkrijgbaar als platen of blokken. De platen worden met warme of koude bitumen geplaatst. Deze klus vereist de nodige kennis en ervaring, want voor een optimaal effect moet het materiaal goed geplaatst worden. De blokken kunnen ingemetseld worden.
Eigenschappen van cellen glas
Cellulair glas heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Zo is dat het enige materiaal dat volledig waterdicht en ook dampdicht is. Het materiaal is dan ook vochtbestendig. Daarnaast is cellenglas onbrandbaar en daardoor vuurvast.
Het isolatiemateriaal is licht in gewicht, maar toch zeer sterk en stabiel. Het behoudt zijn vorm en maat en is bestand tegen druk. Daarnaast blijft foamglas ook intact: het wordt niet aangetast door rotting of micro organismen, zoals schimmels. Bovendien is het ook bestand tegen knaagdieren en ongedierte.
Het product heeft een zeer lange levensduur. Zelfs na 50 jaar behoudt het zijn isolerende werking en is het nog altijd effectief. Eenmaal geplaatst zul je er dus lang van profiteren. Een investering die zich loont.
Het materiaal is ook zeer ecologisch verantwoord. Dat komt enerzijds omdat er bij de productie ervan gebruik gemaakt wordt van gerecyclede materialen en groene energie, maar anderzijds ook doordat het materiaal zo lang meegaat.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Voordelen van cellenglas isolatie
- Doordat het materiaal vochtbestendig is en bovendien water- en dampdicht, is het bijzonder geschikt om vochtige ruimtes mee te isoleren, zoals de kelder, keuken of badkamer
- In tegenstelling tot veel andere materialen is het niet nodig om een dampscherm te plaatsen
- Het materiaal is veilig, het is niet brandbaar en niet giftig
- Schuimglas is zeer stevig en stabiel
- Het materiaal behoudt zijn vorm en isolerende werking gedurende een zeer lange tijd en is daardoor bijzonder duurzaam
Nadelen van cellenglas isolatie
- Tijdens het verwerken komt een stank vrij als het materiaal op maat gezaagd wordt, door de waterstofsulfide die er in zit
- Doordat het isolatiemateriaal stug is, kan het moeilijk te verwerken zijn, met name in onregelmatig gevormde ruimtes is het moeilijker om het passend te maken
- De vocht- en dampdichtheid zorgen er voor dat het materiaal afsluit, goede ventilatie is noodzakelijk
- Cellenglas heeft geen regulerende effect op het klimaat in huis, doordat vocht niet opgenomen wordt
- Het materiaal is vrij prijzig
Toepassingen
Cellenglas wordt gebruikt om platte daken, waterdaken, parkeerdaken en groene daken te isoleren. Daarnaast wordt het ook veelvuldig gebruikt voor de isolatie van kelders, vloeren, gevels en het binnenhuis.
Het materiaal is zeer geschikt om koudebruggen tussen muur- en vloerisolatie te vermijden. De blokken worden daarom vaak gebruikt onder het metselwerk.
Doordat het materiaal vochtbestendig is, wordt het ook gebruikt in vochtige ruimtes. Daarom wordt het ook wel gebruikt om kelders aan de buitenkant te isoleren. Ook voor ondergrondse constructies kan het gebruikt worden.
Cellulair glas wordt veel gebruikt in nieuwbouwprojecten, maar is ook uitstekend te gebruiken in bestaande woningen. Het materiaal kan zonder problemen worden afgewerkt met gipsplaten of (sier)pleister. Het zorgt voor een zeer goede thermische isolatie, maar door zijn stugheid is het minder geschikt als geluidsisolatie.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Belangrijkste eigenschappen Foamglass
- Warmteopslagcapaciteit: 840 J/kgK
- Lambdawaarde: 0.04-0.05 W/mK
- Diffusieweerstand: oneindig
- Volume massa: 110 kg/m³
Prijs
Cellenglas is in verhouding tot andere isolatiematerialen nogal prijzig in aanschaf. Daar staat echter tegenover dat het zeer lang mee gaat. De investering kan zich dus wel degelijk lonen.
De prijs is afhankelijk van het soort cellenglas en de afmeting van een plaat of blok. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar, ook de kwaliteit verschilt. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter de isolerende werking. Een expert kan je adviseren welk isolatiemateriaal je nodig hebt. Informeer daarnaast ook naar eventuele isolatiepremies.
Gemiddeld bedraagt de prijs voor het isoleren van 1 m² net cellenglas isolatie rond de €25 tot €30.
Benieuwd naar de richtprijs voor jouw project? Vul dan meteen onderstaand formulier in.