Wil je geluidsoverlast verminderen of voorkomen, dan kun je opteren voor geluidsisolatie voor de vloer. Vloeren zullen misschien niet zo snel geluiden van buiten toelaten, maar geven geluiden van binnen wel door. Goede isolatie voorkomt geluidsoverlast door medebewoners of buren.
Er zijn verschillende manieren om je vloer van geluidsisolatie te voorzien. Ik geef je in dit artikel graag de mogelijkheden mee, samen met de voordelen en nadelen zijn.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Hoe ontstaat geluidsoverdracht via de vloer?
Geluid verplaatst zich door trillingen. Dat kan door de lucht of een ander medium, bijvoorbeeld materialen in de vloer, zijn. Er zijn twee soorten geluid:
- Contactgeluiden: Geluiden door direct contact met de ondergrond
- Indirecte geluiden: die zich verplaatsen door de lucht.
Voorbeelden van contactgeluiden zijn voetstappen die op de vloer klinken, of het geluid van een vallend voorwerp dat de grond raakt.
Luchtgeluiden verplaatsen zich door de lucht, maar kunnen wel door materialen zoals muren of vloeren worden doorgegeven. Voorbeelden van luchtgeluiden zijn stemmen en muziek.
Wat is een slecht geïsoleerde vloer?
Een slecht geïsoleerde vloer zal veel geluid doorlaten: niet alleen luchtgeluiden vanuit de ruimte, maar ook contactgeluid. Zeker op een vloer vindt er veel contact plaats: je loopt geregeld heen en weer, er valt iets op de grond, kinderen spelen of rennen en stoelen worden op hun plaats geschoven.
Vooral voor een vloer van een verdieping, of de vloer van een appartement is goede isolatie belangrijk: de vloer is tevens het plafond van onderliggende ruimte. Geluidsoverdracht zal hier direct hoorbaar zijn.
Om geluidsoverlast tegen te gaan, is geluidsisolatie voor de vloer dus zeker aan te raden. Dat draagt niet alleen bij aan een goede verstandhouding met de (onder)buren, maar ook binnen je eigen huis zorgt het voor rust.
Soort vloer en vloerbedekking speelt een belangrijke rol
De mate waarin een vloer geluid doorgeeft, wordt uiteraard ook bepaald door het materiaal waar de vloer van gemaakt is. Hoe zwaarder en stugger het materiaal is, des te minder trillingen er mogelijk zijn. Betonnen vloeren zullen minder trillen en dus ook minder geluid doorgeven dan dunne, houten vloeren.
Ook het soort vloerbedekking bepaalt hoeveel geluid er overdragen wordt. Zachte, verende materialen absorberen het geluid veel meer en zullen geluiden daardoor eerder tegenhouden. Vloerbedekking of novilon zorgt voor minder geluid dan laminaat of parket.
Het kan handig zijn om hier rekening mee te houden bij de keuze van je vloerbedekking. Leg bijvoorbeeld in de kinderkamer zachte vloerbedekking, zodat het geluid van het spelen of vallend speelgoed beneden niet zo hard klinkt.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Geluidsisolatie voor de vloer: 3 Mogelijkheden
Over het algemeen zullen dempende materialen trillingen beter opvangen en absorberen in plaats van geleiden. Het geluid wordt zo tegengehouden en overlast voorkomen.
Er zijn 2 mogelijkheden om de vloer te voorzien van geluidsisolatie, alles hangt af van de soort vloer: Beton of hout?
1. Geluidsisolatie voor betonnen vloer
Bij betonvloeren werk je het beste met matten bestaande uit polyethyleenschuim. Aan de onderkant van deze mat bevindt zich een piramidestructuur. Dat is noodzakelijk, want beton weegt veel en zo kan deze isolatie het gewicht voldoende dragen.
Polyethyleen isolatie is in rollen en platen verkrijgbaar.
Qua dikte van de matten moet je denken aan zo’n 3 tot 5 mm, redelijk dun dus. Kortom, ideaal voor je betonnen vloer!
2. Geluidsisolatie voor Houten vloer
Bij een houten vloer zorg je best dat er een holle ruimte onder de planken voorzien wordt. Deze holle ruimte onder de vloer kan vervolgens eenvoudig worden opgevuld met vlokken van isolatiemateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluidsisolatie matten van cellulose of glaswol. Deze ruimte werkt zonder geluidsisolatie eerder als een klankkast, waardoor geluiden juist versterkt worden. Het aanbrengen van de isolatielaag zorgt ervoor dat trillingen geabsorbeerd worden, zodat het geluid tegengehouden wordt.
Het isolatiemateriaal wordt eenvoudig aangebracht, het wordt door kleine gaatjes in de ruimte onder de vloer gespoten. De openingen worden daarna netjes luchtdicht afgewerkt. Deze manier is weinig ingrijpend, de bestaande vloer kan gewoon blijven liggen.
Voordelen en nadelen vloer opvullen met vlokken
Voordelen | Nadelen |
|
|
3. Zwevende dekvloer
Een zwevende dekvloer ligt als het ware los van de ondergrond en muren. De vloer zweeft natuurlijk niet echt, maar maakt geen direct contact. Tussen de dekvloer en onderliggende constructievloer en muren ligt een isolatielaag. Een zwevende dekvloer kan zowel op betonnen als houten ondervloeren gelegd worden.
Het aanbrengen van een zwevende dekvloer is een zeer effectieve manier van geluidsisolatie. Voor een maximaal effect kan de zwevende dekvloer aan de bovenkant gecombineerd worden met een verlaagd plafond voorzien van geluidsisolatie aan de onderkant.
Voordelen en nadelen van een zwevende dekvloer
Voordelen | Nadelen |
|
|
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Vloerverwarming combineren met Geluidsisolatie
Vloerverwarming kun je perfect combineren met geluidsisolatie. Hier is wel een speciale techniek voor nodig. Dus informeer zeker je vakman op voorhand hierover.
Geluidsisolatie voor de vloer: Prijs
Het is niet mogelijk om een vaste prijs te noemen voor geluidsisolatie van de vloer. De prijs hangt af van welke methode gebruikt wordt. Ook de gebruikte materialen bepalen de prijs, net als de oppervlakte van de vloer.
Soort Geluidsisolatie voor de vloer | Prijs (per m2) | |
---|---|---|
Opvullen met vlokken (glaswol, cellulose, ...) | € 15 | Gratis offerte » |
Zwevende dekvloer | € 30 | Gratis offerte » |
Bedrijven rekenen vaak verschillende prijzen aan. Het loont zich om meerdere offertes te vergelijken. Dat kan simpel en vrijblijvend via onderstaand formulier.
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!