Geluidsisolatie is een goede manier om geluidsoverlast te voorkomen of verminderen. Geluiden van buiten, van de buren of geluiden in je eigen huis worden opgevangen en tegengehouden door het isolatiemateriaal. Om geluidsoverlast te beperken, is goede geluidsisolatie essentieel om aangenaam en comfortabel te kunnen wonen.
In dit artikel lees je alles over geluidsisolatie: hoe het werkt, welke mogelijkheden er zijn en welke materialen je kunt gebruiken om een woning te voorzien van geluidsisolatie.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Last van geluidsoverlast?
Overal om ons heen zijn geluiden te horen en dat kan soms best vervelend zijn. Iedere stap van de buren horen, hun gesprek woord voor woord kunnen volgen of de hele dag auto’s voorbij horen rijden. Het geluid wordt dan hinderlijk, je hebt geen rust meer. Je raakt geïrriteerd of kunt er niet van slapen.
Ook binnen in je eigen huis kunnen geluiden voor overlast zorgen. Als je ’s avonds met je visite moet fluisteren zodat je kinderen niet wakker worden of je de TV tot in de studeerkamer hoort, is dat erg vervelend.
Of misschien bespeel je graag een muziekinstrument? Maar dan is akoestische isolatie misschien een betere optie. Dan isoleer je geluid en verbeter je de geluidskwaliteit.
Overlast ontstaat als geluiden (te sterk) worden doorgegeven en daardoor duidelijk hoorbaar zijn in een andere ruimte. Geluidsoverlast is een bron van stress en spanning.
Hoe ontstaat geluidshinder?
Het geluid dat we waarnemen, bestaat eigenlijk uit trillingen van de lucht, die ons oor opvangt en omzet naar een “hoorbaar” geluid. Geluid verplaatst zich dan ook door trillingen door de lucht. Sommige materialen geven de trillingen door, zodat het geluid zich ook door dat materiaal verplaatst.
Geluid doorgeven kan op twee manieren:
- Een direct contactgeluid wordt doorgegeven nadat er een contact is met het oppervlak. Bijvoorbeeld een voetstap op de vloer, het schuiven van een stoel, het dichtslaan van een deur of het bonken van de wasmachine.
- Het geluid kan echter ook overdragen worden, zonder dat er direct contact is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je iemand hoort praten. De lucht verspreidt het geluid dan.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Vooral bij oudere woningen
Afhankelijk van het type woning en de bouwstijl kan het thuis nogal gehorig zijn. Vooral in oudere woningen was er destijds weinig aandacht voor geluidsisolatie. Houten verdiepingsvloeren met een holle ruimte tussen vloer en plafond zorgen voor enorme geluidsoverdracht, dit werkt als een klankkast.
Ook na-oorlogse woningen zonder spouwmuur zijn erg gehorig. Door het directe contact tussen muren, vloeren en plafonds wordt het geluid perfect doorgegeven. Vanaf de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw kwam er meer aandacht voor goede geluidsisolatie. Vanaf die tijd worden zwevende dekvloeren en spouwmuren aangelegd.
En bij appartementen
In een appartement heb je behalve buren naast je ook nog boven- en/of benedenburen. Zonder goede isolatie heb je al gauw last van geluidsoverlast. Je hoort bijvoorbeeld iedere stap die je bovenbuur zet. Dat wordt ook nog eens versterkt door de afwerking van de vloer en het schoeisel.
Isolatie om geluidsoverdracht tegen te gaan
Om ongewenste geluidsoverdracht te voorkomen of te beperken, wordt geluidsisolatie aangebracht. De functie van de isolatielaag is het tegenhouden van het geluid. Als het materiaal niet mee trilt, maar de trillingen absorbeert, zal het geluid zich niet verder verspreiden.
Geluidsisolatie heeft meerdere functies:
- Geluiden van buiten tegen houden, zodat deze binnen niet hoorbaar zijn, bijvoorbeeld voorbijrijdende auto’s of treinen
- Het geluid in huis beperken, bijvoorbeeld voetstappen op de verdiepingsvloer of het geluid van de TV
- Geluiden binnen houden, om overlast voor anderen te beperken
- Ontdreunen, meetrillen van voorwerpen beperken om de vervelende klank te voorkomen
Voordelen van goede geluidsisolatie
Het is prettig om te wonen in een woning die voorzien is van een goede geluidsisolatie. Je ervaart meer wooncomfort en minder overlast.
En zo heeft geluidsisolatie nog meer voordelen:
- Minder of geen last van verkeer en andere straatgeluiden
- Jij hoort de buren niet en de buren horen jou niet
- Geen last van medebewoners in je eigen woning
- Valt goed mee qua prijs
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Hoe kun je geluidshinder voorkomen?
Gelukkig zijn er tegenwoordig strengere regels en eisen om geluidsoverlast te beperken. In een appartement mag bijvoorbeeld niet zo maar elke vloerbedekking gelegd worden en is extra geluidsisolatie verplicht.
Toch kan het voorkomen dat je nog last hebt van geluidshinder. Vooral wanneer dat structureel is, is het goed om er iets aan te doen. Het scheelt je een hoop spanning en irritatie. Door je woning te voorzien van goede geluidsisolatie voorkom je een hoop problemen.
Kun je geluidsisolatie achteraf aanbrengen?
In een bestaande woning kun je eenvoudig naderhand nog geluidsisolatie aanbrengen, in veel gevallen zelfs zonder ingrijpende verbouwing. Hierdoor kan ook in een oudere woning het woongenot aanzienlijk verbeteren.
De geluidsisolatie werkt dempend, het geluid wordt dan opgevangen en afgezwakt. Het geluid zal niet meer of veel minder hard klinken.
Welke geluidsisolatie kun je achteraf nog aanbrengen?
Er zijn meerdere manieren om achteraf geluid tegen te houden:
- Het verhogen van de massa van muren, vloer en dak, zodat deze zwaarder zijn, minder kunnen trillen en dus ook minder geluid doorgeven.
- De spouw opvullen, de lege ruimte tussen twee muren worden gevuld met isolatiemateriaal dat de trillingen absorbeert in plaats van doorgeeft.
- Aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal, zodat weerkaatsing van het geluid vermeden wordt.
4 Soorten geluidsisolatie
Geluidsisolatie kan in principe in en om het hele huis worden aangebracht. Belangrijk is om na te gaan waar de geluidsoverlast precies door veroorzaakt wordt, om effectieve maatregelen te kunnen nemen.
1. Geluidsisolatie voor de muur
Er zijn verschillende manieren om muren te voorzien van geluidsisolatie. Is er een spouwmuur aanwezig, dan kan deze gevuld worden met isolatiemateriaal. Het is ook mogelijk om een voorzetwand te plaatsen. Er wordt dan een frame gebouwd, waar isolatieplaten in geplaatst worden. De wand wordt met gipsplaten afgewerkt.
Lees meer over Geluidsisolatie voor de muur »
2. Geluidsisolatie voor de vloer
Ben je toch bezig met een renovatie of verbouwing, dan kun je er voor kiezen om een zwevende dekvloer aan te leggen. De dekvloer wordt door een isolatielaag gescheiden van de onderliggende constructievloer en muren. Geluid wordt dus niet (of veel minder) doorgegeven.
Een minder ingrijpende oplossing is om de holle ruimtes onder de vloer of tussen vloer en plafond op te vullen met isolatiemateriaal.
Lees meer over Geluidsisolatie voor de vloer »
3. Geluidsisolatie voor het plafond
Geluidsisolatie aan een plafond is natuurlijk extra effectief als de bovenliggende vloer ook geïsoleerd wordt. De ruimte tussen vloer en plafond wordt dan opgevuld.
In sommige gevallen kun je echter alleen het plafond isoleren, bijvoorbeeld omdat de vloer van je bovenbuurman is. Dan is een verlaagd plafond een optie. Door het plafond te verlagen, ontstaat er een lege ruimte, die met isolatiemateriaal gevuld kan worden.
Lees meer over Geluidsisolatie voor het plafond »
4. Geluidsisolatie voor de ramen
Dubbel glas voorkomt warmte verlies, maar houdt ook lawaai tegen. Geluid van buiten zal binnen minder hoorbaar zijn. De nieuwste soort ramen hebben zelfs een drie dubbele glaslaag, voor extra (geluids-)isolatie.
Het is wel een behoorlijke investering, maar die loont zich als je veel last hebt van geluidsoverlast. Zeker waneer je langs een drukke weg, bij een luchthaven of langs een spoorweg woont.
Hoe geluidsisolatie aanbrengen?
Er zijn verschillende manieren en materialen die je kunt gebruiken. Je kunt kiezen om isolatiemateriaal te laten spuiten. Deze manier is vooral geschikt om holle ruimtes op te vullen. Het materiaal wordt met een speciaal apparaat onder hoge druk via een kiertje in de ruimte gespoten.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van isolatieplaten. Deze voorgevormde platen van isolatiemateriaal kunnen makkelijk geplaatst worden. Onder een vloer of in een voorzetwand bijvoorbeeld.
Welke materialen zijn geschikt?
Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor het aanbrengen van geluidsisolatie. Afhankelijk van de plaats en de manier van aanbrengen, heb je de keuze uit:
- Minerale wol, zoals glaswol of steenwol
- Kunststoffen, bijvoorbeeld schuim of schuimrubber
- Duurzame materialen, zoals cellulose of schapenwol
Geluidsisolatie laten aanbrengen
Wil je je woning ook beter isoleren om geluidsoverlast te beperken? Dan is het belangrijk om je goed te informeren over welke manier van isoleren het meest effectief is in jouw specifieke situatie.
Afhankelijk van het soort isolatie zullen de kosten hoog oplopen of best meevallen. De prijs voor geluidsisolatie begint zo bij 20 euro per vierkante meter, wanneer je isoleert met bijvoorbeeld glaswol.
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!