Akoestische isolatie kan zowel dienen om het geluid van buitenaf te verminderen, maar het kan evengoed dienen om de akoestiek binnen een ruimte te optimaliseren.
In een nieuwbouw woning mag geluidsisolatie toch niet langer ontbreken. Zeker met de toenemende lawaaihinder van het verkeer is het bijna een must om te investeren in thermische isolatie die tevens geluidswerend werkt.
In dit artikel ga ik dieper in op alle voordelen, de prijs en de isolatiesoorten binnen akoestische isolatie.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat is het verschil tussen Akoestische isolatie & Geluidsisolatie?
Geluidsisolatie en akoestische isolatie zijn zeker niet hetzelfde.
- Geluidsisolatie is bedoeld om geluid binnen of buiten te houden. Geluid wordt niet doorgegeven.
- Akoestische isolatie zorgt ervoor dat we geluid in een ruimte optimaal kunnen waarnemen, maar isoleert niet echt.
Er worden ook andere soorten isolatiematerialen gebruikt. Geluidsisolatie is vooral dikker en zwaarder. Meer massa zorgt ervoor dat het materiaal niet of nauwelijks zal trillen en dus geen geluid door kan geven.
In dit artikel zullen we het dus verder hebben over akoestische isolatie, en niet over geluidsisolatie.
Of klik hier om alles te weten te komen over Geluidsisolatie.
Waarom de akoestiek in een ruimte belangrijk is?
De akoestiek van een ruimte bepaalt hoe het geluid in die ruimte klinkt. In een lege ruimte klinkt het geluid hol en is een duidelijke echo of galm hoorbaar. Door het aanbrengen van akoestische isolatie in een ruimte kan de klank verbeteren. Bovendien heb je geen last meer van hinderlijke bijgeluiden, zoals de galm.
Akoestische isolatie in huis is aangenaam, het zorgt voor een prettige sfeer in de woning en meer rust. In grotere ruimtes, waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals een aula, theater of kantoorruimte is het nog belangrijker dat de akoestiek goed is.
Hoe werkt geluid?
Geluid bestaat uit trillingen, die zich voortplanten door de lucht of een ander medium. Geluid wordt zo doorgegeven. Onze oren vangen de trillingen op en zetten deze om naar het geluid dat we horen. Als een geluidsgolf bij een muur komt, weerkaatst de muur de golf, zodat deze terug gestuurd wordt. Bereikt de golf onze oren opnieuw, horen we het geluid weer. Dit is het echo effect.
In principe blijft een geluid zo door de kamer rondgaan en wordt steeds opnieuw de ruimte in gereflecteerd. Het geluid kan echter ook door de muur gestopt worden, de trilling wordt dan geabsorbeerd.
Vooral lege, vlakke ruimtes weerkaatsen het geluid behoorlijk. Zachte materialen absorberen trillingen veel meer. Dat merk je als je in een leeg huis staat, iedere voetstap galmt door het hele huis en als je praat hoor je een echo. Zodra de woning is aangekleed met meubels, gordijnen en een vloerkleed, is dat al een stuk minder.
Waarom een moderne woninginrichting slecht is voor de akoestiek?
Tegenwoordig zijn harde, gladde materialen de trend als het gaat om de inrichting en afwerking van onze woning. Deze materialen zien er strak en modern uit. Een lust voor het oog, maar minder fraai voor het oor.
Geluid klinkt niet mooi, het lijkt kil en ongezellig in huis. Bovendien kan de galm en het weerkaatsen van geluiden hinderlijk worden. Ons oor vangt alle geluiden op, wat erg vermoeiend kan zijn. Een op zich onschuldig geluid kan dan al snel overlast veroorzaken.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Wat doet akoestische isolatie?
Akoestische isolatiematerialen zorgen er voor dat het geluid wordt opgevangen, zodat het niet weerkaatst wordt. De trillingen worden geabsorbeerd in plaats van gereflecteerd en het geluid wordt gedempt. De klank zal zo niet alleen veel aangenamer zijn, maar hinderlijke effecten door het weerkaatsen van geluid, zoals galm of echo, zijn tevens verleden tijd.
Voordelen van goede akoestische isolatie
Akoestische isolatie verbetert de akoestiek van een ruimte en dat heeft de volgende voordelen:
- Aangenaam geluid
- Betere geluidswaarneming
- Geoptimaliseerde verstaanbaarheid
- Geluidsoverlast beperken
- Gezelligere, warmere sfeer
Waar wordt dit vooral toegepast?
Akoestische isolatie bevindt zich in meer huizen dan je zou denken.
1. Home cinema
Een eerste voorbeeld is uiteraard de typische home cinema. Zo krijg je een ideale akoestiek in je ruimte om te genieten van een film of musical.
2. Spanplafond om geluid te absorberen
In moderne woningen heeft alles zodanig rechte lijnen dat het geluid steeds weerkaatst wordt en soms een echo veroorzaakt. Dat kan erg veel lawaaihinder met zich meebrengen als je een gezin met kinderen hebt, of wanneer de TV of radio opstaat in de woonkamer.
Om die reden wordt er in moderne woningen vaak gekozen om een spanplafond te voorzien. Dit vangt enorm veel geluid op, waardoor het geluid in die ruimte optimaal wordt.
3. Al wie een instrument bespeelt
Verzot op drummen, trompet of elektrische gitaar? Fantastisch dat je zo’n leuke hobby hebt! Maar de buren kunnen soms iets minder tevreden zijn met het vele lawaai dat dit met zich meebrengt. Of misschien vind jij de akoestiek in de ruimte niet optimaal? In beide gevallen zorgt akoestische isolatie voor de nodige oplossing.
4. Akoestiek op kantoor of café
Ook op kantoor kan de akoestiek soms erg vervelend zijn waneer iedereen tegelijkertijd zit te bellen. Ook een rustig avondje op restaurant of café wil je rustig beleven zonder dat je veel merkt van het vele gepraat en gelach van de andere gasten.
Dat wordt veelal opgelost met akoestische isolatiepanelen die tegen het plafond bevestigd worden. Dit vangt al het geluid op zonder dat het weerkaatst.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Welke soorten akoestische isolatie bestaan er?
Het aanbrengen van akoestische isolatie verhoogt het comfort en is helemaal niet lastig. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je kamer er als een geluidsstudio uit gaat zien. De isolatie kan onzichtbaar weggewerkt worden. Ook zijn er steeds meer decoratieve oplossingen.
Welke toepassing het meest geschikt is voor jou, hangt helemaal van de situatie af. De ruimte, het gebruik er van, de mogelijkheden ter plekke, jouw wensen en eisen en het beschikbare budget bepalen welke manier van akoestische isolatie mogelijk en effectief is. Een expert kan je hierin goed adviseren.
Akoestische isolatie kan worden aangebracht op de wanden, het plafond of op de vloer. Er zijn verschillende toepassingen, waaronder:
- Akoestische Spanplafonds of spanwanden
- Akoestische isolatiepanelen
- Voorzetwanden
- Isolatielaag spuiten
Uit welk materiaal wordt akoestische isolatie gemaakt?
Er zijn diverse materialen die geschikt zijn als akoestisch isolatiemateriaal. Denk bijvoorbeeld aan noppenschuim, piramideschuim, polyesterwol en melamine. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer ecologische alternatieven verkrijgbaar, zoalas isolatiemateriaal op basis van schapenwol. Deze zijn duurzaam en onschadelijk.
Welk materiaal je uiteindelijk kiest, hangt weer van je situatie en voorkeur af.
Hoe kun je akoestische isolatie aanbrengen?
Het aanbrengen van akoestische isolatie is op zich niet zo moeilijk, een ingrijpende verbouwing is ook niet nodig. Om een optimaal resultaat te krijgen, is het echter wel belangrijk om de juiste isolatie te kiezen.
Het materiaal, de manier van aanbrengen en de locatie bepalen de effectiviteit. Een expert kan je voorzien van een professioneel akoestisch advies, passend bij jouw situatie.
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!