Een voorzetwand maakt het mogelijk om een buitenmuur van binnenuit te isoleren. Het is meestal niet de eerste keuze van muurisolatie. Als het enigszins mogelijk is, krijgt spouwmuurisolatie de voorkeur. Er zijn echter diverse redenen om wel voor binnenmuurisolatie met een voorzetwand te kiezen. Hieronder worden de voordelen, de nadelen, de mogelijkheid en de prijs van een voorzetwand belicht. In ieder geval is een voorzetwand met gyproc en isolatie een ideale combinatie.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wanneer is een voorzetwand interessant?
In bepaalde gevallen kan een voorzetwand interessant zijn. Echter is dit niet altijd noodzakelijk.
1. Wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is
Veel mensen kiezen voor binnenmuurisolatie wanneer de spouwmuur te smal is of in een te slechte conditie verkeert om er isolatiemateriaal in te plaatsen. Op deze manier kan er toch energie bespaard worden door het luchtdicht isoleren van de binnenzijde van de buitenmuur met behulp van een voorzetwand.
2. Wanneer de binnenmuur lelijk of beschadigd is
Een voorzetwand kan ook interessant zijn wanneer de muur beschadigd is. Op die manier kan de muur gecamoufleerd worden. Door de voorzetwand te combineren met isolatie, beperk je direct het warmteverlies via de muur. Op die manier sla je met de voorzetwand twee vliegen in een klap.
Voordelen & Nadelen van een Voorzetwand
Zoals alles zijn hier enkele voordelen en nadelen aan gekoppeld. Ik licht ze graag even toe.
Voordelen van binnenmuurisolatie met een voorzetwand
Door te kiezen voor muurisolatie van binnenuit, blijft de huidige gevel behouden. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om niet te kiezen voor gevelisolatie. Bovendien kun je met deze methode lelijke en beschadigde muren aan het zicht onttrekken.
Binnenmuurisolatie werk niet alleen warmte-isolerend, maar ook geluidsisolerend. De belangrijkste reden om te kiezen voor binnenmuurisolatie is echter de beperking van het warmteverlies. Door de muur luchtdicht te isoleren verlies je minder warmte waardoor je minder hoeft te stoken. En minder stoken betekent een lagere energierekening.
Nadelen van binnenmuurisolatie met een voorzetwand
Het grootste nadeel van een voorzetwand is dat je ruimte aan de binnenkant van de woning in moet leveren. Een voorzetwand maakt je huis vanbinnen dus altijd kleiner.
Een praktisch nadeel is dat je allerlei obstakels in de muur moet verplaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld voor stopcontacten, radiatoren en kabels.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Voorzetwand met gyproc: Werkwijze
Je kunt de voorzetwand op twee manieren realiseren. Ten eerste kun je kiezen voor een frame van hout of metaal die je tegen de binnenmuur plaatst. Deze frame vul je met isolatiedekens. Vervolgens bedek je het isolatiemateriaal met een dampremmend folie om vochtproblemen te voorkomen. Het geheel werk je af met gipsplaten.
Je kunt ook een voorzetwand creëren met cellenbetonblokken. De ruimte die er tussen dat muurtje van beton en de binnenmuur ontstaat, vul je vervolgens op met isolatiemateriaal. Vergeet ook hier het dampremmende materiaal niet te plaatsen. De nieuwe binnenmuur kun je vervolgens naar eigen smaak afwerken.
Alternatief voor de voorzetwand
Je kunt de binnenmuur ook isoleren door middel van isolatieplaten. Je kunt deze platen direct op de binnenmuur plaatsen en deze naar wens afwerken. Ook hierbij is het noodzakelijk een dampremmend folie of isolatieplaten met een dampremmende werking te gebruiken.
Welk isolatiemateriaal is geschikt voor binnenmuurisolatie?
Voor binnenmuurisolatie zijn twee producteigenschappen belangrijk: een hoge isolatiewaarde en een goede brandveiligheid. Om deze redenen kun je het best kiezen voor isolatiedekens van glaswol of rotswol. Bij isolatieplaten gaat de voorkeur uit naar PIR isolatieplaten. PUR en XPS isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde, maar zijn minder brandveilig dan PIR.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Waar moet je op letten bij binnenmuurisolatie?
Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken voordat je binnenmuurisolatie plaatst. Zo is het belangrijk dat je de gevel inspecteert. Een beschadigde gevel kan namelijk zorgen voor vochtproblemen. Daarnaast is het belangrijk dat de woning goed geventileerd wordt.
Een luchtdichte isolatie van de muren kan de ventilatie van de ruimte beperken. Dit kan leiden tot vochtproblemen en schimmels.
De prijs van binnenmuurisolatie
De prijs van de binnenmuurisolatie met een voorzetwand is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest en de afmeting van de oppervlakte. Gemiddeld bedraagt deze voor binnenmuurisolatie 30 tot 40 euro per vierkante meter.
Gemiddeld ben je goedkoper uit met binnenmuurisolatie met isolatieplaten, glaswolisolatie en rotswol-isolatie zijn immers duurder dan isolatieplaten van bijvoorbeeld XPS.
Laat je echter niet alleen leiden door de prijs. Vooral de producteigenschappen van de verschillende isolatiematerialen zijn enorm belangrijk om een optimaal rendement te behalen.
Investering voor de lange termijn
Binnenmuurisolatie is een investering voor de lange termijn. Je bespaart direct circa 8 kubieke meter gas met vierkante meter. Deze investering laat zich in circa 3 jaar terug betalen via de energierekening. Daarmee is het binnenmuurisolatie ook financieel een interessante energiebesparende maatregel voor de woning.
2 alternatieven voor binnenmuurisolatie
Wegen de voordelen van binnenmuurisolatie voor jou niet op tegen de nadelen? Ben je benieuwd naar de alternatieven? De meest populaire vormen van muurisolatie zijn
- spouwmuurisolatie en
- gevelisolatie
1. Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Deze methode is het goedkoopst en levert een hoog rendement op. Het is echter niet altijd mogelijk om spouwmuurisolatie in jouw woning te realiseren. Als de spouwmuur te smal is of in slechte conditie verkeert, is spouwmuurisolatie geen optie.
Na-isolatie van de spouwmuur
Wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie, maar geen zin hebt in sloopwerk kan na-isolatie een optie zijn. Bij na-isolatie worden er gaten gemaakt aan de gevelzijde in het voegwerk van de bestaande muur. Via de gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten. Na afloop worden de gaten gedicht. De gevel blijft dus ongeschonden.
2. Gevelisolatie
Bij gevelisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de woning tegen de huidige gevel geplaatst. Je verandert hiermee het uiterlijk van de woning, dus je hebt wel een vergunning nodig. Gevelisolatie levert een hoog rendement. Deze vorm van muurisolatie is met name geschikt wanneer de gevel toe is aan een onderhoudsbeurt of er een nieuwe gevelbekleding gepland is.
Binnenmuurisolatie met een voorzetwand: Nog even samengevat
Door te kiezen voor muurisolatie, kies je niet alleen voor warmte-isolering, maar ook voor geluidsisolering. Daarmee wordt je wooncomfort direct verhoogd. De vermindering van het warmteverlies is direct terug te zien op de energierekening. Deze investering van circa 40 euro per vierkante meter betaalt zich in ongeveer drie jaar terug.
De prijs van de binnenmuurisolatie met voorzetwand is afhankelijk van het isolatiemateriaal en het aantal vierkante meters van de muur. Het is echter ook van belang of je de klus zelf doet of deze uitbesteedt. Wanneer je niet over de juiste kennis beschikt, is het aan te raden om de klus uit te laten voeren door een expert. Binnenmuurisolatie is alleen effectief wanneer dit secuur wordt gedaan.
Een van de mogelijkheden om binnenmuurisolatie te realiseren is door middel van een voorzetwand. Op die manier creëer je een goede luchtdichte isolatie en kun je tegelijkertijd lelijke muren aan het oog onttrekken. Een nadeel van binnenmuurisolatie is dat het ruimte inneemt. Hierdoor maak je de leefruimte kleiner. Wanneer spouwmuurisolatie of gevelisolatie geen optie zijn, is binnenmuurisolatie met een voorzetwand of isolatieplaten het enige alternatief.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project? Vul dan meteen onderstaand formulier in.